Gençlik ve Spor Bakanlığınca lisans son sınıfta okuyan veya mezun olmuş öğrenciler ile lisansüstü eğitim planı olan gençlerimizin Gençlik ve Spor Bakanlığı gençlik kamplarımızdan daha fazla yararlanmaları ve Bakanlığımızca sunulan gençlik destek programlarından haberdar olmaları amacıyla bu yıl ilk kez İstanbul Marmaracık ve Antalya Alaaddin Keykubat Gençlik Kamplarında “GSB Akademik Gençlik Kampları” düzenlenmiştir.

Sosyal ve Beşeri Bilimler, Fen ve Mühendislik Bilimleri, Güzel Sanatlar (Müzik) ve Spor Bilimleri olmak üzere dört ayrı bilim dalında düzenlenen “Akademik Kamplar” sekiz dönem şeklinde gerçekleştirilmiştir.

Kamplarımıza 6000 civarında gencimiz müracaat etmiş ve uzman bir ekip tarafından akademik hassasiyetler dikkate alınarak müracaatlar değerlendirilmiştir.

Sosyal ve Beşeri Bilimler kampına 100 farklı üniversiteden 160 katılımcı, Fen ve Mühendislik Bilimleri kampına 84 farklı üniversiteden 160 katılımcı, Spor Bilimleri kampına 83 farklı üniversiteden 160 katılımcı, Güzel Sanatlar (Müzik) kampına 53 farklı üniversiteden 160 katılımcı seçilmiştir.

Gerçekleştirilen Akademik Kamplarda Türkiye’nin saygın üniversitelerinde görev alan değerli bilim insanları ve profesyoneller tarafından akademik dersler, seminerler, konferanslar düzenlenmiş olup aynı zamanda kamp aktiviteleri ile gençlerin keyifli vakit geçirmeleri de sağlanmıştır. Kamp bitiminde katılımcı gençlere katılım sertifikası verilmiştir.

Akademik Kamplara eğitimci olarak katılan akademisyenlerden İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Orhan KAYA; “İstanbul Marmaracık Gençlik Kampında yurdun dört bir yanından çok sayıda öğrenciyle bir araya geldik. Fen ve Mühendislik bölümlerinde son sınıfta okuyan veya yeni mezun öğrencilerin katılımıyla fen alanında ilk defa uygulanan bu kampta öğrencilerle yaptığım görüşmelerde kendilerine çok şey kattıkları yönünde izlenimler aldım. TRIZ tabanlı inovasyon ve Patent konusunda eğitim vermek üzere davet edildiğim yaklaşık 3 saat süren uygulamalı eğitimde öğrencilerin derse katılımı çok etkileyiciydİ. Eğitim bittikten sonra da kariyer planları ve konularda soruları ile de ilgileri devam etti” ifadelerini kullandı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Duran ŞAHİN ise “Gençlik ve Spor Bakanlığı ekibinin büyük bir titizlik ve emek harcayarak gerçekleştirdiği kampta genç arkadaşların ilgileri ve soru yağmuru inanılmazdı. Genç arkadaşların doğadaki ortamların havasını soluyarak bilgi almalarını ve aktiviteler yapmalarını öneririm” ifadelerini kullandı.

Akademik Kamplara katılımcı olarak katılan öğrencilerden Uçak Mühendisliği Öğrencisi Abdurrahim ALAN; “Bakanlığımızın düzenlemiş olduğu Fen ve Mühendislik kampındayız. Burada üniversite hocalarından sunumlar alıyoruz. Farklı hocalardan farklı dersler görmekteyiz. Ayrıca burada sportif faaliyetler zipline, okçuluk, basketbol, futbol gibi değişik etkinliklere katılıyoruz. Kampımız Karadeniz’e sıfır bir konumda yer aldığı için güzel bir doğa manzarası ve temiz bir havası var. Ayrıca kültürel faaliyetler ve geziler ile de oldukça verimli bir kamp süreci geçirdik.” İfadelerini kullandı.

Akademik Kamplara katılımcı olarak katılan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Öğrencisi Feyza AYDOĞAN ise “Gitar çalıyorum, şarkı söylüyorum. Burada gerek sanatsal anlamda gerekse spor anlamında birçok faaliyete katılma imkanımız var. Bu kampların devamlılığını istiyoruz. Ayrıca bu imkanları bize sağlayan Gençlik ve Spor Bakanlığına ve Sayın Bakanımız M. Muharrem KASAPOĞLU’na teşekkürlerimi iletiyorum” diye konuştu.

Lisansüstü eğitime devam etmek isteyen gençler için Akademik Kamplar önemli bir fırsat penceresi olarak değerlendirilmektedir.