Festival, Gençlik Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Serdal ERAVCI, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal ERDOĞAN ve Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev’in de katılımı ile gerçekleştirilen açılış programı ile başlamış, açılış programı içerisinde protokol konuşmaları ve Bakanlığımızın tanıtım videolarının yayınlanmasının ardından  Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Seyfettin ERŞAHİN  ve  Türk Konseyi kurucu Genel Sekreteri, diplomat Halil AKINCI “Ortak Tarih, Ortak Kültür” konulu bir söyleşi gerçekleştirmiştir.

Festival içerisinde her ülke, kendi ülkesinde gençlik çalışmalarına ilişkin bir sunum gerçekleştirmiş ve ayrıca “Ortak dil” konulu bir etkinlik, gençlerin sorunları ve gençlik projeleri konulu iki atölye çalışması ile 5 Aralık 2019 Dünya Gönüllülük gününde “Gönüllülük” temalı bir panel düzenlenmiştir. Böylelikle, ülkelerini temsilen festivale katılım sağlayan gençler düşüncelerini ifade etme ve paylaşma, birlikte grup çalışmaları yapabilme ve birbirlerini daha iyi tanıma imkânı bulmuştur.    

İstanbul’un tarihi ve kültürel yerlerine ziyaretlerin de gerçekleştirildiği programda üye ülkelerin sahne sanatlarını sergiledikleri Sahne Performansları ve Konser programı gerçekleştirilmiştir. Kadim Türk coğrafyasının farklı renklerini buluşturan Gala programında Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürü Emre TOPOĞLU’nun konuşmalarının ardından festival kapsamında bir araya gelen ülkelerin ulusal müzik ve halk dansları gösterileri büyük bir beğeniyle izlendi.

Türk Konseyi 4. Uluslararası Gençlik Festivali 2020’de Kazakistan’ın Nur-Sultan şehrinde gerçekleştirilecektir.